Slovník vůní

Nejčastější dotazy
Složení parfémů
Rodokmeny parfémů
Slovník vůní
O parfémech
Co u nás nakoupíte

A

Ambra
Po staletí nikdo neznal její původ. Je to hmota živočišného původu, vylučována z žaludku velryby, která požila sépii. Hmota v chuchvalcích různé velikosti, plave volně v tropických mořích nebo je vyplavena na břeh. Před použitím se musí nechat tři roky větrat na vzduchu. V dnešní době se ambra vyrábí synteticky v laboratořích voňavkářského průmyslu.

Abelmošusové semeno
Olej je lisován ze semen abelmošusového keře. Vzhledem k tomu, že svou vůní připomíná ambru, je často používán jako její náhražka.

Andělika
Olej z kořene anděliky, která se pěstuje ve Francii, Belgii a Německu. Voní pižmově a peprně s kořeněným zeleným nádechem.

Anýz
Éterický olej se získává z plodů a listoví malého, věčně zeleného aromatického anýzového keře.

Afrikán
Afrikán má zpeřené listy a zlaté květy na vrcholku stonku. Poskytuje silně aromatický výtažek s kořeněnými bylinnými tóny.


B

Benzoin
Balzámová pryskyřice z tropického styraxového stromu používaná jako stabilizátor vyznačující se kakaovitou sladkostí. Benzoin pochází z Thajska, Vietnamu a Laosu.

Bergamotka
Pronikavě vonící olej z kůry bergamotového pomerančovníku. Tento keř roste téměř výhradně v jižní části italské Kalábrie. Svěží citrusová vůně bergamotky je důležitou složkou řady jemných parfémů. Používá se ve 33% výroby parfémů.Je rovněž považována za vynikající stabilizátor.

Bulharská růže
Květina pěstovaná v bulharském Údolí růží na úpatí vysokých horských štítů, poskytuje nejjemnější růžovou vůni na světě. K získání jedné libry vonného oleje je zapotřebí přibližně 4000 okvětních lístků růže (Jediná kapka tohoto vzácného oleje je schopna z vůně učinit nezapomenutelný vjem).

Bobrovina, bobří pižmo
Původně byla látka získávána z perineálních žláz kanadského bobra. Nahořklá silně páchnoucí látka má vynikající stabilizační vlastnosti. V moderním voňavkářském průmyslu se aroma bobřího pižma včetně všech jeho charakteristických rysů připravuje syntetickou cestou.


C

Cedrová silice
Získává se destilací z amerického nebo marockého cedru. Často se jí užívá jako základu pro parfém a pánské kolínské vody, vyznačuje se dřevnatým a vytrvalým podtónem.

Citrus
Silice z citronu, bergamotky, limetty, tangeriny a květů pomerančovníku jako typické svou osvěžující nahořklou vůní. Citrusy vydávají ostrý, čistý odér a lze je přidávat do vonných směsí pro vrchní notu.

Cibet
Sekrece podobná máslu s pronikavým zápachem, která se původně získávala z vaku umístěného poblíž pohlavního ústrojí v těle africké cibetky, jejímž domovem je Etiopie, Barma a Thajsko. Dnes dokáže naprosto všechny vnímané noty spjaté s cibetem nahradit synteticky připravovaná látka.

Citronová tráva
Travina původně rostoucí na Východoindickém souostroví, Madagaskaru a v Brazílii - silice se z ní získává destilací v páře či vodě.

Citronová silice
Silice vylisovaná z kůry téměř dozrálých plodů rostoucích na jednom zvláštním druhu citroníku. Citronová silice je osvěžující, mírně ostrá a používá se jako vrchní nota v celé řadě parfémů.

Čistý výtažek z kosatce (Orris Absolute)
Čistý výtažek z kosatce (Orris Absolute) Získává se z oloupaných, usušených a rozdrcených kořenů kosatce. Je jednou z nejdražších přírodních surovin při přípravě parfémů. Jeho vůně je olejovitá a dřevnatá se sladkými, ovocnými a květinovými podtóny.


D

Dubový mech
Stabilizátor získávaný z vonného lišejníku rostoucího na dubech a dalších stromech v jižní Evropě (území bývalé Jugoslávie), Toskánsku a jižní Francii. Často se používá do těžkých buketů a parfémům dodává zemitou notu. Při uskladnění se tvoří vůně, jež je směsí zemitosti, pižma a dřeva. Tato dobrá směs a vynikající fixativum je na třetím místě současných jemných vůní.


E

Eukalyptovník
Silice z listů eukalyptovníku po sobě zanechává silnou, bylinnou, kafrovou stopu. Původem z Tasmánie, tento strom je nyní hojně pěstován ve Španělsku, Portugalsku a Austrálii.


F

Fialka
Ve voňavkářství se používají dvě varianty této květiny.Viktoria, která vydává silnou vůní a Parma, jejíž pěstování je jednodušší. Olej se získává z květů a lístků rostliny, ale proces je tak nákladný, že většina fialkových vůní se vyrábí synteticky. Vyluhování fialkových silic je obtížné a nesmírně nákladné, protože z jednoho celého akru drobných kvítků pěstovaných v chladném stínu olivovníků a citrusových stromů jižní Francie se získá pouze pár voňavých kapek. Aromatické preparáty umožní, aby se z této krásné vůně těšili všichni.

Fialkový list
Silice z listů fialky, ceněná pro své okurkově zelené a peprně bylinné aroma se stopami fialky a kosatce. Produkcí těchto květů se proslavila italská Parma.


G

Galbanum
Gumová pryskyřice fenyklu obřího, který se vyskytuje v Iránu.Má kořennou vůní a listy s vůní pižmovou.

Gardénie
Bílý květ s těžkou a silnou sladkou vůní.


H

Heřmánek
Heřmánkový výtažek se získává z medově vonící rostliny, heřmánku. Voní čistě a jemně.

Hřebíček
Hřebíčková silice a čistý výtažek jsou získávány ze sušených květinových poupat štíhlého tropického stromu, hřebíčkovníku, rostoucího v Moluccasu. Pěstování hřebíčkovníku má tradici alespoň dvou tisíc let. Tvůrce vůně používá esence z hřebíčkových poupat kvůli sladce kořeněné nótě, kterou vůním tato surovina dodává.

Hyacint
Modře, bíle, růžově či nafialově kvetoucí cibulovina divoce rostoucí v olivových hájích v okolí Grasse. Květ hyacintu kolem sebe šíří jemnou vůni, jakmile se na stonku rozvine první kvítek. Po zředění nabývá hyacintová silice hladkou, sladkou, ale přitom silnou vůni.


J

 

Jantar
Původ najdeme ve smrku - je jednou z nejstarších fosilních pryskyřic (nezaměňovat s ambrou). Po zpracování je výsledkem lepkavá, medovitá hmota, jejíž kouřový, smolový odér je ideální pro "kožnaté základy". Je-li výrazu použito k popisu, označuje vůně, jež jsou dramatické, teplé a pudrovité.

Jasmín
Je nejdůležitější rostlinou, hned po růží, která se při výrobě parfémů používá a je obsažen ve více jak osmdesáti procentech parfémů. Existuje více druhů, nejčastěji se používá španělský.Plocha 0,4 hektaru jasmínu vydá 227 kg jasmínových květů, ale výtěžek je velmi slabá (cca 0,1%). Jasmín je nejdražší dosažitelný materiál pro výrobu parfémů.Něžné, bílé květy, z nichž se získává jeden z nejdůležitějších éterických olejů. I to nejmenší množství tohoto silně vonícího oleje dodá jemným vůním hladkost a energii, vlastnosti, jež jsou pro ně navýsost významné. Jedna libra jasmínového výtažku stojí - v závislosti na trhu - několik tisíc dolarů. Jasmín se pěstuje ve Francii a existuje ho na 200 druhů, jeho skutečnou kolébkou jsou Egypt, Alžírsko a Itálie. Jasmínové květy se sbírají ručně a před svítáním, jinak totiž ztratí až 20% své vůně. K výrobě 2 liber oleje je zapotřebí 12 000 liber těchto půvabných bělostných kvítků.

Jalovec
Výtažek je produktem plodu stále zeleného jalovcového keře nebo stromu. Voní příjemně a aromaticky.

 


K

Kardamon
Vonná silice se získává z kardamonu destilací. Kardamon je rostlina podobná zázvoru, zanechává po sobě pronikavou květinovou stopu. Po šafránu je kardamon nejdražším kořením.

Karafiát
Tato květina vydává kořeněné, smyslné aroma.

Kasiová silice
Získává se z listů stále zeleného keře, vysoce ceněného právě pro jeho pronikavý skořicovitý odér. Tato silice je rovněž užívána v nápojích na bázi koly.

Koriandr
Silice z byliny nazývané koriandr, patřící do téže čeledi jako petržel, je ceněna pro svou kořeněnou aromatičnost.

Klejopryskyřice
Pryskyřice nebo balzámy vytékající z rostlin. Vydávají sladký a vytrvalý odér a často se užívají jako fixační stabilizátory.

Kadidlo
Připravuje se z klejopryskyřice, při pálení vydává kořeněné aroma. Kůže
Sladký živočišný odér připomínající dým má také své místo ve výběru tvůrce parfémů. Je hřejivý a vytrvalý.

Konvalinka
Dříve se získávala její vůně infuzí květin ve sladkých olejích. Dnes se extrahuje jako tvrdá hmota a vonný olej se nedestiluje. Přidává se syntetikum a tím se vyprodukuje dokonalá konvalinková vůně zvaná muguet. Její vůní obsahuje čtrnáct procent moderních kvalitních parfémů.Odér velice vonných zvonečkovitých bílých kvítků již odpradávna okouzluje tvůrce vůní mnoha zemí. Jedinečné aroma je pronikavé a dřevnaté, nicméně sladké.


L

 

Labdanum
Sladce vonící olejová pryskyřice, která se získává z malých kapiček pod listy rostliny Cistu, jež se vyskytuje na středním východě. Její vůně připomíná ambru, je hodnotným fixativem a používá se ve třiceti procentech výroby parfémů.

Levandule
Od dob Řeků a Římanů je základním voňavkářským materiálem. Ve Francii byl roční výnos květů až 5000 tun. Nejvíce užívané levandule pochází z jižní Francie.Dlouho rostoucí stále zelená rostlina se světlefialovým květenstvím, jejíž rodným krajem jsou země kolem Středozemního moře. Vrcholky květenství a stopky jsou destilovány v páře, čímž se z nich získá světle a sladce vonící silice.

Liči
Výtažek poskytovaný semeny šupinatého, do tvrdé slupky ukrytého oválného plodu stromu stejného jména původem z Číny, se vyznačuje sladkým, ovocným charakterem.

Lesní vůně
Esence připomínající aroma čerstvě nařezaného dřeva a kořenů sušených na slunci. Tvůrce parfému dociluje dřevnatého účinku pomocí takových přísad, jakými jsou santalové dřevo a vetiver.

 


M

 

Magnólie
Sladce a velice silně vonící květy jsou při poskytování svého vonného výtažku značně skoupé. Parfumeráři si tuto esenci tedy často připravují smícháním růže, jasmínu, neroliové silice a ilang-ilangu s aromatickými preparáty.

Mandarinka
Silice z mandarinkové kůry. Výrazný a sladce vonící výtažek se velice často používá do kolínských vod.

Mango
Aromatická, jemná, ovocná a pižmová vůně čerstvého plodu je tvůrci parfémů napodobována.

Mimóza
Zelený květinový výtažek získávaný z květů a stonků stromkovité mimózy. Voní hladce a sladce.

Máta
Povzbuzující, osvěžující rostlinná silice je vyluhováním získávána ze stonku a aromatického olistění plazivé máty. Obsahuje mentol.

Mech
Odér připomíná aromatické lišejníky a mechovité porosty původně rostoucí na dubu a dalších stromech a navozuje atmosféru hlubokých lesů. Přestože celkový odér mechů lze jednotlivě definovat, každá silice se vyznačuje svou vlastní specifickou vůní.

Myrha
Jedna z nejstarších vonných přísad na světě - byla užívána již roku 2000 př.n.l. Je to žlutohnědá aromatická ryskyřice, která se získává z myrhového, rostoucího na východě a v Somálsku. Od dávných dob se používala v medicíně k balzamování. Při výrobě parfémů přináší do vůně uklidňující tón a je vynikajícím fixativem. Je zastoupena sedmi procenty mezi hlavními přísadami při výrobě parfémů.

Muškátový oříšek
Semeno obsažené v plodu macizně vonné (muškátovník pravý) rostoucí v řadě tropických regionů. Vyjímečně příjemná, kořeněná vůně je často používána do pánských parfémů.

Májová růže
Silný růžový bohatý čistý výtažek z této růže, která se pěstuje hlavně v Maroku, je velice důležitou surovinou pro výrobu parfémů. Bohatá, vytrvalá vůně májové růže zaobluje a zdůrazňuje celou řadu vonných kompozic.

Mařinka vonná
Silně aromatická silice se získává ze sladce vonící byliny původem ze střední Evropy.

 


N

Nerolová silice
Destilát připravovaný z pomerančových květů hořkého pomerančovníku. V šestnáctém století ho pojmenovali po italském princi, jehož manželka si olej dávala do koupele. Vůně je kombinací kořeněné se sladkými, květinovými tóny. Je ze dvanácti procent hlavní ingrediencí používanou při výrobě parfémů.

Narcis
Velice vonný žlutý a bílý květ vydávající intenzivní kořeněný, zemitý a slámově sladký odér. Malá množství se často používají k zaoblení květinových vonných kompozic. Pochází z Persie, odkud byla tato květina po trase "hedvábné cesty"přenesena v osmém století do Číny.


O

Otočník
Esence se získává vyluhováním z keře otočníku peruánského s drobnými shluky jasně červených či bílých kvítků. Vůně je květinová s mandlovým nádechem.

Oliban
Klejopryskyřice ze stromu rostoucího v Arábii a jižní Africe. Používá se nejčastěji v orientálních směsích a je známa zejména svými vyjímečnými fixačními vlastnostmi. Její odér je kořeněný a balzámovitý, podobá se kadidlu.

Osmanthus
Připravuje se z květů stromu osmanthus, který roste v Japonsku, Číně a v jihovýchodní Asii. Má květinovou vůni s nádechem švestky a hroznového vína.


P

 

Pelargónie
Pěstuje se na jihu Francie, ve Španělsku, Rusku, severní Africe a Egyptě. Silice z listů a stonků pelargónií je jednou z nejvýznamnějších silic používaných do jemných parfémů. Vonným směsím dodává silice z pelargónie sladce růžový odér a dobře ladí s růží či orientálními notami - vnáší do směsi bohatost a robustnost. Této silice se každoročně vyprodukuje asi 200 000 liber.

Pižmo
Látka s velice silným odérem byla původně bezbolestně získávána z podkožního vaku samce pižmového v Himaláji.. Díky pověsti, že pižmo má afrodisiacké účinky, se používá v celé řadě výrobků.Je nejsilnější ingredience ze všech. Kapka pižma na kapesníku může vonět až čtyřicet let.

Pomerančový květ
Klasická vůně pomerančového květu byla objevena v Číně arabskými obchodníky a byla považována za symbol plodnosti v manželství. Keř roste ve slunečných klimatech Floridy, Kalifornie, Sicílie a Španělska a výtažek z něžných květů se vyznačuje zvláště plnou lahodnou notou.

Pomerančová silice
Je lisována z kůry hořkých i sladkých pomerančů.

Pačuli
Je nejsilnější parfémová ingredience. Bylina z Dálného východu typu máty má listy, které se suší a fermentují ještě před destilací. Jedinečná vůně koření a cedru může být použita pouze v nepatrném množství, protože je velmi silná a časem se ještě umocňuje. Je nejjemnějším fixativem, jaké vůbec známe. První zmínka o pačulí se objevila devatenáctém století, kdy indičtí obchodníci dováželi šátky, navoněné pačulí. Je na třetím místě v řadě špičkových vůní.. Pačuli je skvělým stabilizátorem a parfémovým směsím dodává exotickou notu - často je důležitou složkou orientálních směsí. V posledních letech se pačuli stalo vůní samo o sobě. Obvykle se používá k kombinaci s vetiverem. V nezpracovaném stavu vydává květ pačuli odér připomínající vlhké dřevo a rezavé železo. Éterický olej má tmavooranžovou barvu a voní sladce, bylinně, kořeněně a po balzámu ze dřeva

Pepř
Silice je destilovaná z červených bobulí východoindického tropického popínavého keře s aromatickými listy. Vůně je ostrá a kořeněná.

Petitgrain
Silice destilovaná z listů a proutků hořkého pomerančovníku propůjčuje kolínským a toaletním vodám vyzrálou notu. Často se jí užívá v kombinaci s citronem a pomerančem. Přestože roste v západoindickém souostroví a v Paraguayi, nejlepší surovina se pěstuje v jižní Francii.

Pryskyřice
Klejopryskyřičné výrobky ze stromů a rostlin často užívané jako stabilizátory.

 


S

 

Santalové dřevo
Silice se destiluje z rozdrceného kmene a kořenů malého stromu pěstovaného v Indii a Austrálii. V Indii jsou tyto stromy chráněny státem a je zakázáno je kácet - ať již na soukromých pozemcích či pozemcích náležejících církvi - dříve, než strom dosáhne věku 30 let. Již kolem roku 500 př.n.l. bylo santalové dřevo užíváno při náboženských rituálech, a stále je ještě součástí těchto ceremoniálů v Indii a Číně. Santálové dřevo v sobě skrývá dřevnatou, balzámovitou notu a velkou hodnotu má coby stabilizátor.

Sturač benzoový (Benjamin)
Aromatická křovina vydává kořennou vůni a získávají se z ní tři vonné oleje: z plodů je to olej s ostrou kafrovou vůní, listy vůní připomínají levanduli a kůra a proutky poskytují olej vonící po libavce (angl. wintergreen)

Skořice
Skořicová silice se derivuje z vysoce aromatické kůry a listů vavřínovitého keře. Představuje jednu z nejstarších přísad užívanou v parfémech a je typická svou jedinečnou příjemnou vůní.

Silice z růžového dřeva
Vydatná silice ze stromu rostoucího v Jižní Americe se používá v aromatických směsích, především pak v růžových kompozicích. Ze silice z růžového dřeva se izoluje výtažek připomínající levanduli, jenž se vyskytuje i u mnoha jiných rostlin.

Šalvěj
Svěží, kořeněná vůně získaná ze stále zelené šalvěje se zelenými listy a v létě kvetoucí fialovomodrými kvítky.

Šeřík
Vzhledem k tomu, že výtažek z rostlinných částí šeříku či jeho květů neodpovídá přesně jeho známému aroma, tvůrci parfémů si tuto typickou vůni připravují sami smíšením jasmínu, ilang-ilangu, neroliové silice a vanilky.

 


T

Taragon
Nazelenalé květy a úzké listy keříku taragon poskytují hořkosladkou peprnou esenci s anýzovými podtóny.

Tiara
Silně vonící bílý květ je domovem na Tahiti a je příbuzný gardénie. Jeho vůně je sladká, svěží a pronikavá s lehce zelenou notou.

Tabák
Suché a mechovo-balzámovité nuance používané v pánských vůních připomínají sušený zpracovaný tabák. Výrobci vůní používají výtažek z pravého tabáku, ale mohou jej nahradit i nótami aroma chemického původu.

Tonkové semeno
Tonka – silivoň obecný. Pochází z angostury a para bobů, což jsou produkty dvou druhů jihoamerického stromu.Tyto se konzervují v rumu tak dlouho, až pokryjí krystaly kumarinu vonícího po čerstvě posečené trávě. Vyextrahovaný absolut se z deseti procent používá ve všech kvalitních, jemných vůních.Semena jihoamerického stromu silovoně obecného se namáčejí do rumu a poté suší. V průběhu tohoto procesu se na jejich povrchu usadí bílé krystalky, po jejich zpracování je získán čistý výtažek. Voní teple, sladce, po vanilce.

Tuberóza
Voní jako dobře osazená květinová zahrada navečer. Olej z květů se přidává až do 20% kvalitních parfémů. Výtažek absolut je tak nepatrný ( asi 200g na 1179 kg), že je dražší než jeho čistá váha ve zlatě.Člen čeledě liliovitých - květ tuberózy má vůni, jež je pro tuto čeleď atypická. Když se přidá do vonné směsi, obohacuje ji a dodává jí hloubku. Silice se obvykle získává cestou napouštění vonnou esencí. Patří k nejdražším éterickým olejům a vyzdvihne noty gardénie, narcisu a hyacintu.


V

Vanilka
Vanilka se získává z tobolek liánového typu orchidee, která pochází z Mexika a tropické Ameriky, kde se sbírá a fermentuje. Její sladká, kořeněná vůně dosáhla velké obliby, zvláště po tom, co jí Coty představil ve svém parfému. Objevuje se ve čtvrtině parfémů.Plod nebo semena pnoucí se vstavačovité rostliny pocházející z Madagaskaru poskytují esenci, která celé řadě sladce květinových nebo jantarových bází dodává plnost a hloubku. Vytrvalost vůně vanilky je vynikající.

Verbena
Párou se destiluje z litrů verbeny. Cenný produkt, nažloutlá tekutina, má povzbuzující, kořeněnou, svěží vůni a používá se ke zdůraznění a zvýraznění vonných směsí.

Vetiver
Vonný olej vyprodukovaný z oddenků divoce rostoucí trávy, zvané kuskus. Má zemitou vůní se sladkými fialkovými tóny a kosatcovými tóny. Působí dlouhodobě a je vynikající fixativum.Objevuje se ve třiceti šesti procentech bázových tónů kvalitních parfémů


Y

Ylang - Ylang
Jeho vůně se objevuje ve čtyřiceti procentech kvalitních parfémů. Listy stromů z Jihovýchodní Asie poskytují olej. Silná jakoby jasmínová vůně se objeví až dva týdny po tom, co se květy rozvily, a právě tehdy musí být sbírány a současně destilovány. Ročně vyprodukuje jeden strom 10 kg květů a k výrobě 0,9 kg oleje je potřeba až 408 květů.Doslova se překládá jako ""květy květů"" - květ stromu ilang-ilang, jenž může dorůst až do výšky 60 stop, se vyskytuje na Madagaskaru a na Filipínách. Květy jsou zelenožluté s červeným středem a rostou ve shlucích po třech až čtyřech. Silice získávaná z květů je silná, sladká a poněkud balzámovitá a orientálním typům parfémů dodává onen "první dojem". Ilang-ilang změkčuje a zaobluje silné nóty ve vonné kompozici a dobře ladí s jasmínem a fialkou. Destilace jedné várky trvá 24 hodin.


Z

Zázvor
Dřevnatá, teplá, kořeněná vůně, získávaná ze zázvorovníku.

Zimolez
Známá popínavá rostlina s drobnými, silně vonícími květy. Zimolezová esence se většinou může reprodukovat složením z několika různých květinových vůní přírodního původu nebo z aromatických preparátů.


E-mailový zpravodaj

Slevy, akce, novinky? Buďte první kdo o nich ví. Zadejte svůj e-mail a nenechte si je ujít.

Zadejte svůj e-mail a získejte výhody.


Aktuality

La Prairie - Intenzivní noční péče Cellular Power Charge Night 40 ml

| 21. 2. 2012
La Prairie - Intenzivní noční péče Cellular Power Charge Night 40 ml

Intenzivní noční péče radikálně bojuje proti předčasnému stárnutí pleti - a to hned dvěma ingrediencemi: retinolem a kyslíkem.
Vhodné pro všechny typy pletí pro ženy i muže.


Vichy - Dercos pro muže Aminexil PRO 18 x 6 ml

| 21. 2. 2012
Vichy - Dercos pro muže Aminexil PRO 18 x 6 ml

Trojitá účinnost proti vypadávání vlasů pro muže!
Aminexil® - působí proti tuhnutí kolagenového pouzdra, které obklopuje vlasový kořínek a tím pomáhá pevněji ukotvit vlas ve vlasové pokožce,


La Prairie - Vyhlazovač vrásek (Cellular Treatment Rose Illusion Line Filler) 30 ml

| 21. 2. 2012
La Prairie - Vyhlazovač vrásek (Cellular Treatment Rose Illusion Line Filler) 30 ml

Ochraňte svou tvář před časem a vyzrajte nad ním. Vyhlazovač vrásek působí proti stárnutí.
Pavučinkově jemný gel bez obsahu oleje Cellular Treatment Rose Illusion Line Filler luxusní kosmetické značky La Prairie Switzerland je dokonalým pomocníkem k dosažení hedvábné pleti.



Musíte vybrat variantu.